Flere emner

Coronavirus- Vanlige spørsmål om øyehelse og hygiene

1. Coronaviruset og øynene

Kan man få viruset via øynene?

Skadelige bakterier kan komme inn i kroppen gjennom nesen, munnen og øynene. Hvor stor prosentandel som tar seg inn igjennom hvilken del vet man enda ikke. Vi anbefaler derfor at du ikke rører ved ansiktet eller øynene dine med uvaskede hender. Du kan lese mer om hvordan du bør vaske hendene dine her.

Kilder: FHI Folkehelseinstituttet¹.

Kan øynene også påvirkes av viruset?

Ifølge FHI og Helsenorge.no er symptomene som rapporteres først og fremst feber og hoste, men også tungpusthet, snue, halsvondt, hodeverk, muskel og ledd smerter, generell uvelhet er vanlige symptomer. Det finnes altså ingen undersøkelser enda som tyder på at øynene dine påvirkes av viruset.Les mer om symptomene på COVID-19 her². 

Hvordan kan jeg beskytte meg mot viruset?

Vi anbefaler at man følger de råd og retningslinjer FHI har gitt for å beskytte seg mot viruset. Les mer om hvordan du beskytter deg selv og andre her³ Som en generell regel:

 • Minimer all sosial kontakt så mye som mulig. Det vil si at man kun omgås personer i samme husholdning.

 • Dersom du må gå ut, hold minimum 1,5 meters avstand til andre mennesker.

 • Vask hendene regelmessig og nøye. (Les mer om hvordan du bør vaske hendene dine

  her).

 • Nys eller host helst i et papirhåndkle som du deretter kaster i en lukket søppelkurv. Dersom du ikke har adgang til et papir, skal man hoste eller nyse inn i albuekroken for å minimere spredningen.

Kan sport og trening forebygge smitte av viruset?

Ifølge FHI har visse grupper en økt risiko for alvorlige symptomer dersom de smittes. Informasjon om risikofaktorer for alvorlig sykdom er foreløpig begrenset. Innleggelse, intensivbehandling og dødsfall er vanligere hos eldre og personer med underliggende sykdommer. Særlig eldre med underliggende sykdom er utsatt, men alvorlig sykdom kan også forekomme hos personer uten kjente risikofaktorer Dersom du er frisk og kan trene utendørs i frisk luft med god avstand til andre mennesker, vil dette ha en positiv innvirkning på din helse. Behøver du briller som er gode til til trening og sport utendørs, kan vi anbefale sportsbriller eller solbriller. I vårt sortiment finner du sportsbriller av høy kvalitet fra kjente merker som Oakley, Adidas og Alpina.

Øker jeg risikoen for å bli smittet om jeg trener utendørs?

Ifølge FHI smittes viruset vanlig mellom mennesker via dråpesmitte. Det vil si at smitten overføres til slimhinnen i øynene, nesen eller munnen fra dråper som spres i luften når en smittet person hoster eller nyser. Dråpene kan henge i luften i ganske lang tid innendørs - kortere utendørs. Innendørs når dråpene også flere meter ved et nys. Dersom du holder god avstand (minst 1 meter) til andre utendørs, minimerer man risikoen for å bli smittet.

Kilde: Folkehelseintituttet⁴

2. Coronaviruset og briller

Beskytter briller mot viruset?

Spesielle beskyttelsesbriller kreves for personer som har regelmessig og nær kontakt med coronapasienter. Dette gjelder feks medisinsk personal og politi. De brillene og solbrillene vi selger passer ikke til dette formålet og bør derfor ikke brukes som beskyttelse mot viruset.

Kan viruset sette seg fast på brillene mine?

Ja, det er mulig. Ifølge FHI⁶ spres viruset via dråpesmitte, eller via overflater som er forurenset fra disse dråpene som en smittet person hoster eller nyser ut. Det finnes altså to måter viruset kan havne på brillene våre på. For det første kan en smittet person etterlate partikler på oss gjennom å prate, nyse eller hoste på en. For det andre kan vi røre en ting som en smittet har overført viruset på, og deretter ta på brillen.

Kan jeg smittes gjennom brillene mine?

Selv om det finnes en risiko for å få viruset på brillene dine, er det ikke mulig for viruset å komme gjennom brillen. Så lenge du ikke berører øynene dine etter at du eventuelt har fått viruset på hendene dine. Når det handler om dråpesmitte må du være nær en person for at det skal smitte videre til deg, smitten spres hovedsaklig fra dråper i luften etter et nys, eller om noen hoster. En dråpe kan ikke komme gjennom glasset, men vil isåfall sette seg på glassflaten. Det er viktig å være så forsiktig som mulig og holde avstand til personer i det offentlige rom. Prøv å unngå å ta deg i ansiktet eller ta på brillene når du er utenfor hjemmet. Vask hendene dine når du kommer hjem.

Bør jeg vaske brillene mine annerledes eller mer intensivt?

Som nevnt er det ganske usannsynlig at en infeksjon vil smitte gjennom brillene. Det finnes studier ⁴ som viser at viruset kan leve lenge på enkelte flater. Det smarteste er da å vaske brillene jevnlig for sikkerhets skyld. Gjør det til en vane å vaske brillene når du vasker hendene etter en tur ute. de kan vaskes med håndsåpe og vann, før de tørkes med et papirhåndkle.

3. Coronaviruset og kontaktlinser

MHva bør jeg tenke på når jeg setter inn og tar ut mine kontaktlinser.

Det som alltid gjelder ved håndtering av kontaklinser, gjelder enda. Vask alltid hendene før du setter inn eller tar ut linsene. Håndvasken bør ta minst 20 sek, og bestå av følgende steg:

 • 1. Skyll hendene.

 • 2. Bruk godt med såpe både på over og undersiden av håndflatene, fingertupper med negler, neglebånd og mellom fingrene.

 • 3. Se til at hele hånden er dekket av skum.

 • 4. Skyll hendene under rennede vann.

 • 5. Tørk hendene skikkelig, også negler og mellom fingrene. Dette tar også bort bakteriene som fortsatt kan bli sittende. Dersom du bruker et håndkle istedet for husholdningspapir, bør du vaske håndkledet i 60 grader oftere enn du pleier.

Enda mer detaljert informasjon om håndvask² er tilgjenglig på WHO sine nettsider.

Kan viruset havne i linseetuiet mitt og overleve der?

Det er mulig selv om sjansen er liten. Det må da foreligge dråpesmitte på denne påført av deg selv. Men dersom du ikke vil ta noen sjanser kan etuiet vaskes både med såpe og vann ofte - det kan også kokes om du ønsker gjenbruk .Tørk beholderen/etuiet skikkelig med et rent stykke husholdningspapir som ikke loer. Dette for å fjerne evt såperester o.l.

Hva bør jeg bli mer oppmerksom på når det gjelder coronaviruset og linser?

I slutten på dagen kan linsene føles litt tørre og da vil man ofte ta seg til øyetog på linsen for å minske ubehaget for en kort tid. Det som du vanligvis bør tenke ved slike tilfeller, bør du iallefall tenke på nå! Rør ikke øynene eller linsene med fingrene. Det er bedre å benytte seg av øyedråper dersom du trenger fukttilførsel, eller overveie å bytte til en annen linsetype. Den siste generasjonen linser på markedet som BiofinityAir OptixDailies og vårt eget merke TrueLens er utrustet med den innovative Comfort Moist teknologien, som gir en høy grad av komfort hele dagen gjennom. Du får også klare øyne med god helse pga det gode oksygen gjennomslippet.

OBS: Endringer ang råd bør man selv også holde seg oppdatert på via FHI/Helsenorge.no. Denne siden med FAQ oppdateres regelmessig for å gi den siste informasjon og råd når det gjelder coronaviruset.

Kilder

¹ https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/fakta-og-kunnskap-om-covid-19/fakta-om-koronavirus-coronavirus-2019-ncov/?term=&h=1 ² https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/fakta-og-kunnskap-om-covid-19/fakta-om-koronavirus-coronavirus-2019-ncov/?term=&h=1 ³ https://helsenorge.no/koronavirus/smitte-og-inkubasjonstid ⁴ https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/fakta-og-kunnskap-om-covid-19/fakta-om-koronavirus-coronavirus-2019-ncov/?term=&h=1 

⁵ https://helsenorge.no/koronavirus/smitte-og-inkubasjonstid ⁶ https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/fakta-og-kunnskap-om-covid-19/fakta-om-koronavirus-coronavirus-2019-ncov/?term=&h=1

10%

Vårt optikerteam hjelper deg gjerne

Ofte stilte spørsmålOfte stilte spørsmålKontaktKontakt21 62 88 3121 62 88 31

Betalingsmetoder

Klarna LogoVISA LogoMastercard Logo

Levering

Posten Logo

For en trygg netthandel

TRYGG E-Handel Logo