Hvilke verdier trenger jeg for å kjøpe briller med styrke?

For å kunne tilpasse brillene med din synsstyrke trenger vi din nåværende brilleseddel. Synsstyrken finner du i brilleseddelen, og den angis for henholdsvis høyre og venstre øye. Det er viktig at brilleseddelen ikke er eldre enn to år, siden synet kan forandre seg i løpet av denne tiden.

Slik tolker du brilleseddelen:


Sfære (S/SPH)

Sfæreverdien angir styrken på brillene dine. Foran tallet står det pluss hvis du er langsynt og minus hvis du er nærsynt. Vær nøye med å angi riktig symbol når du bestiller. Står det ikke noe symbol, betyr det normalt plussverdi.

Pupillavstand (PD)

Pupillavstanden angir avstanden mellom midten av pupillen og midten av neseryggen. Dette angis ofte separat for høyre og venstre øye og er typisk mellom 25 og 38 mm. Ofte er denne verdien også angitt som ett enkelt tall mellom 50 og 76 mm. Da kan du bruke halvparten av dette tallet for hvert øye (en gitt verdi på f.eks. 60 mm vil bety en avstand på 30 mm for både høyre og venstre øye).

PD ved lese/nær briller: når du skal se noe på nært hold feks lese – vrir øynene seg innover hvilket gjør at avstanden mellom pupillene minker noen mm. Dersom det ikke er angitt PD for nær på din brilleseddel - kan du trekke fra 2 mm på hvert øye fra din avstands PD.

Sylinder (ZYL/CYL)

Denne fylles bare ut dersom du har skjeve hornhinner og angir hornhinnens krumning. Cylinderen angis alltid i – verdi da det er en form for nærsynhet i cylinderens akse.

Akse (A/ACH)

Dersom du har lagt inn en cylinder verdi, har denne en akse verdi som også skal legges inn. Aksen uttrykkes i grader, og er nødvendige for å korrigere retningen til den skjeve hornhinnen. Akse verdien ligger et sted mellom 0° og 180°.

Addisjon (ADD)

Kun relevant for progressive briller, lesebriller og arbeidsbriller/databriller.
Addisjon (tilleggskorreksjon) beskriver hvor mye styrke glassene må ha, i tillegg til avstandskorreksjon, for at du skal kunne fokusere på nært hold, for eksempel når du leser. Denne verdien er alltid positiv og som regel identisk for begge øyne. Derfor angis den ofte bare én gang.

Tips til progressive briller: Velg en innfatning som passer til progressive brilleglass. Dersom brillen du velger er for smal vil lesefeltet forsvinne og du får ikke utnyttet glasset fullt ut. Det angis på sidene våre hvilke innfatninger som passer til dette formålet. Progressive briller byr ofte på noe tilvenning dersom man ikke har brukt slike glass før. Vær oppmerksom på forvrengninger utover i glasset og bruk hodet mer aktivt enn å bare flytte på øynene.

Tips til kontaktlinser: Du kan dessverre ikke overføre brillestyrken direkte til kontaktlinser. Det skyldes at kontaktlinser ligger direkte på hornhinnen, mens briller har en viss avstand til øynene. Derfor skal kontaktlinser alltid tilpasses individuelt av en optiker.


Var denne informasjonen nyttig?


Har du flere spørsmål?

Vi hjelper deg gjerne!

Skriv til oss på: Eller ring oss på:
support@misterspex.no 21628831

Nyhetsbrev

Få info om gode tilbud og de nyeste trendene. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå og få 5% rabatt på din første bestilling.

Sikker handel og betaling

Betal med ønsket betalingsmåte via kryptert forbindelse.

Sikker handel og betaling

Gratis levering

Vi tilbyr gratis levering av alle ordrer over kr. 700,-

Mer fra Mister Spex

Eksklusive arrangementer, de siste brilletrendene og skreddersydde råd.


* Totalbeløpet for vanlig butikkpris for innfatningen og veiledende pris for to ripefrie plastglass med én styrke og antirefleks (brytningsindeks 1,5), maks sph +6,0/-6,0 D; cyl +2,0/-2,0 D

** Alle innfatninger inkluderer to ripefrie plastglass med én styrke og antirefleks (brytningsindeks 1,5), maks sph +6,0/-6,0 D; cyl +2,0/-2,0 D

De utkryssede prisene uten veiledende pris er standardpriser på Mister Spex.