Flere emner

Hvilke verdier trenger jeg for å kjøpe briller med styrke?

For å kunne tilpasse brillene med din synsstyrke trenger vi din nåværende brilleseddel. Synsstyrken finner du i brilleseddelen, og den angis for henholdsvis høyre og venstre øye. Det er viktig at brilleseddelen ikke er eldre enn to år, siden synet kan forandre seg i løpet av denne tiden.

Slik tolker du brilleseddelen:

Sfære (S/SPH): Sfæreverdien angir styrken på brillene dine. Foran tallet står det pluss hvis du er langsynt og minus hvis du er nærsynt. Vær nøye med å angi riktig symbol når du bestiller. Står det ikke noe symbol, betyr det normalt plussverdi.

Pupillavstand (PD): Pupillavstanden angir avstanden mellom midten av pupillen og midten av neseryggen. Dette angis ofte separat for høyre og venstre øye og er typisk mellom 25 og 38 mm. Ofte er denne verdien også angitt som ett enkelt tall mellom 50 og 76 mm. Da kan du bruke halvparten av dette tallet for hvert øye (en gitt verdi på f.eks. 60 mm vil bety en avstand på 30 mm for både høyre og venstre øye).

PD ved lese/nær briller: når du skal se noe på nært hold feks lese – vrir øynene seg innover hvilket gjør at avstanden mellom pupillene minker noen mm. Dersom det ikke er angitt PD for nær på din brilleseddel - kan du trekke fra 2 mm på hvert øye fra din avstands PD.

Sylinder (ZYL/CYL): Denne fylles bare ut dersom du har skjeve hornhinner og angir hornhinnens krumning. Cylinderen angis alltid i – verdi da det er en form for nærsynhet i cylinderens akse.

Akse (A/ACH): Dersom du har lagt inn en cylinder verdi, har denne en akse verdi som også skal legges inn. Aksen uttrykkes i grader, og er nødvendige for å korrigere retningen til den skjeve hornhinnen. Akse verdien ligger et sted mellom 0° og 180°.

Addisjon (ADD): Kun relevant for progressive briller, lesebriller og arbeidsbriller/databriller: Addisjon (tilleggskorreksjon) beskriver hvor mye styrke glassene må ha, i tillegg til avstandskorreksjon, for at du skal kunne fokusere på nært hold, for eksempel når du leser. Denne verdien er alltid positiv og som regel identisk for begge øyne. Derfor angis den ofte bare én gang.

Dersom det skal bestilles en ren lesebrille, skal styrken som står i addisjonsrubrikken legges sammen med den sfæriske brillestyrken du har på brilleseddelen din.

Tips til progressive briller: Velg en innfatning som passer til progressive brilleglass. Dersom brillen du velger er for smal vil lesefeltet forsvinne og du får ikke utnyttet glasset fullt ut. Det angis på sidene våre hvilke innfatninger som passer til dette formålet. Progressive briller byr ofte på noe tilvenning dersom man ikke har brukt slike glass før. Vær oppmerksom på forvrengninger utover i glasset og bruk hodet mer aktivt enn å bare flytte på øynene.

Tips til kontaktlinser: Du kan dessverre ikke overføre brillestyrken direkte til kontaktlinser. Det skyldes at kontaktlinser ligger direkte på hornhinnen, mens briller har en viss avstand til øynene. Derfor skal kontaktlinser alltid tilpasses individuelt av en optiker.

Se alle brillene
10%

Vårt optikerteam hjelper deg gjerne

Ofte stilte spørsmålOfte stilte spørsmålKontaktKontakt21 62 88 3121 62 88 31

Betalingsmetoder

Klarna LogoVISA LogoMastercard Logo

Levering

Posten Logo

For en trygg netthandel

TRYGG E-Handel Logo