Guide til databriller

En stor del av arbeidsdagen til mange nordmenn tilbringes foran en dataskjerm. Det er derfor viktig at man bruker briller som letter dette arbeidet og skåner øynene. Men hvordan vet man om man trenger såkalte databriller, også kalt arbeitsplassbriller og terminalbriller? Dette og flere spørsmål besvarer vi i denne guiden om databriller.

1. Hvordan vet jeg om jeg trenger arbeidsplassbriller?

Er du en som jobber foran datamaskinen, kjenner du nok til ulike plager som trøtthet, kløende eller irriterte øyne, hodepine og vonde skuldre og nakke. Det er ikke rart at konsentrasjonen og effektiviteten er skadelidende med slike symptomer. Plagene oppstår først og fremst fordi arbeidsplassen ikke er optimal, eller at brillene dine ikke er tilpasset deg og din arbeidsplass. Da kan arbeidsplassbriller være tingen for deg.

Det er relativt enkelt å finne ut om du trenger et par arbeidsplassbriller. Tenk over hvordan du jobber ved skrivebordet. Har du for eksempel problemer med å lese bokstavene på tastaturet, se skrivebordsunderlaget eller finne en behagelig arbeidsstilling – dette er tydelige tegn på at arbeidsplassbriller kan være et godt valg for deg.

2. Hvilke egenskaper kjennetegner arbeidsplassbriller?

«Vanlige» databriller kommer med enkeltslipte glass om er tilpasset en viss avstand. I denne løsningen er styrken lik i hele glasset så dersom du skal se utover den avstanden du har til skjermen – for eksempel på en kollega eller en kunde, vil du se uklart da brillen blir for sterk for lengre avstander enn til skjermen. Det er derfor utviklet glass som heter romprogressive dataglass. Dette glasset vil dekke behovet for noe lesing av papirdokumenter på nært hold, dataskjermen på litt lengre avstand, samtidig som den tillater deg å se ut u rommet. De er bygget som et progressivt glass, men har folg og bredere felter på de områder en terminalbrille trengs som mest.

Arbeidsplassbriller
Arbeidsplassbriller

I glassets øvre kant finnes et synsfelt som gjør at du kan se godt på lange avstander etter behov. De romprogressive brillene passer altså til mange ulike utfordringer, ikke kun ved skrivebordet. Enten du jobber hjemme i hagen, pusler med en hobby eller bare er hjemme – romprogressive briller klarer det meste når det kommer til avstander. Og dette til en pris som består av følgende: innfatningenes pris plus XXX kr i tilleggsavgift for de romprogressive glassene!

Obs: Arbeidsplassbriller er uegnede for bilkjøring.

3. Hva er forskjellen på databriller og andre briller?

Progressive glass fungerer svært godt til hverdags, men siden de er tilpasset avstander som er nære og langt unna, egner de seg ikke like godt til skjermarbeid. Progresjonssonen, det vil si midten av glasset for mellomlange avstander, er som regel for liten til at du skal kunne se bildeskjermen godt, hvilket fører til at mange vinkler hodet lett oppover. De progressive glassenes forvrengningssoner er mer markante sammenlignet med gassene til et romprogressivt glass. Dette kan føre til at du får mer hodebevegelse for å holde blikket inne i synsfeltene p å glasset, n å r du for eksempel skal ta et overblikk over skrivebordet ditt eller se p å to skjermer ved siden av hverandre.

Romprogressive glass
Romprogressive glass

Lesebriller er kun tilpasset korte avstander, hvilket ikke inkluderer dataskjerm samt det som befinner seg lenger bort. Også briller med enkeltslipte glass korrigerer kun synet for tilsvarende avstander. Du kan selvfølgelig bruke disse foran dataskjermen, men det er ikke lagd for både nær og mellomlang avstand, noe som er aktuelt ved arbeid foran skjerm.

Databriller er derimot perfekte for daglig jobbing foran datamaskinen, og gjør at du kan se skjermen, tastaturet, kollegaer og alt annet på mellomavstand – helt perfekt.

4. Tips for et godt syn på arbeidsplassen

Det er mulig å forbedre syn på jobben også uten databriller – med et par enkle steg:

  • Sørg for at arbeidsforholdene er så bra som mulig, blant annet ved bruk at rett type skrivebord, en ergonomisk stol og et godt tastatur samt en ergonomisk mus. Sjekk at du har justert kontorstolen så godt som mulig.

  • Juster bildeskjermens lysinnstillinger slik at du ikke blendes.

  • Plasser skjermen i riktig vinkel, avhengig av avstanden til brillene dine. Skjermen skal stå slik at det ingen forstyrrende refleksjoner oppstår på grunn av takbelysning eller fra vinduet.

  • Glem ikke å lufte med jevne mellomrom slik at luftfuktigheten hverken er for høy eller lav. Det er viktig med frisk luft, særlig for å motvirke tørre, irriterte øyne.

5. Blålysbehandling – skåner øynene

Skjermer på stasjonære og bærbare datamaskiner, smarttelefoner og nettbrett, utstråler alle et blått høyenergilys, også såkalt «synlig høyenergilys» (HEV-lys). Utsettes øynene dine for store mengder av dette lyset kan de bli tørre og slitne. Det foreligger mistanke om at langvarige skader, f.eks. på netthinnen, også kan oppstå. Blålys-filter behandling, en overflatebehandling på glassene, blokkerer HEV-lyset og forhindrer at for mye av det når øyets linse og netthinne.

Blålysbehandling
Blålysbehandling

EUROPAS LEDENDE ONLINE-OPTIKER

Finn dine nye favorittbriller
10%

Vårt optikerteam hjelper deg gjerne

Ofte stilte spørsmålOfte stilte spørsmålKontaktKontakt21 62 88 3121 62 88 31

Betalingsmetoder

Klarna LogoVISA LogoMastercard Logo

Levering

Posten Logo

For en trygg netthandel

TRYGG E-Handel Logo